neděle

Smackdown...na ledu!

V pátek 17.8. se v Café Mitte opět konal Ultimate Coffee Smackdown, tentokrát v ledové kávě! Já jsem se také zúčastnil a proto bych se rád s Vámi podělil o své zážitky.
Stejně jako minule, i tentokrát mohli soutěžící připravit jakýkoliv nápoj. Podmínkou byl zákaz použití espressa a alkoholu. Nakonec se nás sešlo pět soutěžících. Terezka Balá a Ondřej Hurtík z Prahy, Háňa Ferdanová, Petr Zahnáš a já z Brna. Připravené nápoje hodnotili Marián Plajdičko a Jiří "Tashi" Vondráček. Soutěž se tedy nesla v duchu klání Praha vs Brno.
Jako první představila svůj nápoj Terezka. Připravovala Chemex na led v kombinaci s lesním ovocem a medem. Výsledek byl chutný a osvěžující. Druhý byl Ondřej. Ten přišel se zajímavým spojením kávy (připravené v aeropressu) a extrakce z jasmínu. Bohužel já jsem se už připravoval na soutěž, a tak jsem neměl možnost jeho nápoj ochutnat. Ale podle ostatních byl velmi aromatický a intenzivní. Poté přišla řada na mě. Já jsem v duchu hesla "v jednoduchosti je síla" připravil klasickou filtraci na led (Kenya Ngunguru DS, Hario V60) doplněnou o pomeranč nakrájený na kousky spolu se špetkou cukru. Nápoj jsem pracovně nazval "Pomerančový flirt". Svoje vystoupení hodnotím jako povedené a s výsledkem jsem byl také spokojený. Vrcholem večera bylo vystoupení Háni, která si připravila úžasnou show dovedenou k dokonalosti. Od servisu až po úvodní jingel. Nechyběl ani návod na pití a vizitky. Svůj drink nazvala "Letní kávový šmekdaun". "Šmekdaun" byl kombinací kávy (připravené v moka konvičce), melounové tříště a domácí medové zmrzliny. Výsledek byl pozoruhodný, dobře vypadal a všechny zaujal. Nejvíce všem chutnala tříšť. Byla výborná. Jako poslední za bar nastoupil Petr Zahnáš, který připravoval typickou vietnamskou recepturu. Tedy nápoj s kondenzovaným mlékem a ledem uvařený z originální vietnamské kávy. Svoje vystoupení doplnil o krátký výklad o konzumaci kávy ve Vietnamu. Jeho nápoj mi osobně chutnal. Možná proto, že mám rád sladké a také sušenky.
...Po krátké poradě porota vyhlásila vítěze. Nečekaně jsem se jím stal já. Měl jsem ohromnou radost, protože jsem asi nikdy předtím nic nevyhrál. Byl jsem rád, že můj "Flirt" chutnal a oslovil porotce. Velmi přínosný byl také krátký komentář, který Marián s Tashim měli ke každému soutěžícímu. Cenou pro vítěze bylo tričko s logem UCS vzadu s nápisem Champion. Jsem na něj velmi hrdý...
Večer to byl velmi vydařený! Mitte opět praskalo ve švech a všichni se dobře bavili! Chtěl bych také ještě jednou poděkovat Mariánovi za organizaci tak povedené akce! Bohužel to byla jeho poslední pro Café Mitte. Touto cestou bych mu rád popřál hodně štěstí v novém dobrodružství, které ho teď čeká. Podle nejnovějších informací rozjíždí spolu s kamarády nový projekt - Happy Baristas. Tak uvidíme, co si připravili, každopádně budu držet palce. Chtěl bych také poděkovat všem kamarádům, kteří se na Smackdown přišli podívat a fandit. Vážím si toho! V neposlední řadě děkuji také Pavlovi, který mi pomáhal vymyslet koncepci nápoje. Pokud by Vás zajímalo jak "Pomerančový flirt" chutná, zastavte se někdy za mnou do Mitte, rád Vam jej připravím:-)
Na závěr přikládám pár fotografií od Tashiho pro ty, kteří na Smackdownu nemohli být.










1 komentář: